culturele bias


culturele bias 1.0

cultureel bepaalde vooronderstelling of vooringenomenheid; ook: de nadelige invloed bij het onderwijs die ontstaat door de vooronderstelling van bepaalde culturele kennis

Algemene voorbeelden


Het aardige is dat we westerse theorieën en modellen gaan implementeren in een geheel andere cultuur. Dat vind ik een uitdaging. De culturele bias van je visie komt bijvoorbeeld aan het licht.

http://www.utnieuws.utwente.nl/new/?artikel_id=59030,

Module 2: Interculturele diagnostiek bij kinderen en jongeren. Doelstelling en inhoud: Het is de bedoeling in deze module aan te tonen hoe we best met de mogelijke culturele bias rekening houden bij de toetsontwikkeling enerzijds en het afnemen, verwerken en interpreteren van diagnostische werkvormen anderzijds, en dit in het kader van onderwijs en hulpverlening aan allochtone kinderen en jongeren.

http://www.katho.be/Opleidingen/psychodiagnostiek.pdf,

Er zijn echter nog enkele werkpunten binnen het Surinaamse onderwijs. Men streeft naar het variëren in werkvormen [...]. Ook wil men het begrijpend lezen wat interessanter maken voor de leerlingen. Er zijn nog geen handleidingen voorhanden waar de leerkrachten gebruik van kunnen maken. Wanneer ze gebruik zouden maken van handleidingen van bij ons, ontstaat er culturele bias doordat de leerlingen zich niet kunnen inleven in de onderwerpen van de teksten.

http://taalunieversum.org/onderwijs/taaltweedaagse/verslagen/workshop_13.pdf,